De pittigste kaas van Zwitserland
Appenzeller® is één van de grootste Zwitserse kaasspecialiteiten. De pittigste kaas van Zwitserland wordt al meer dan 700 jaar ambachtelijk geproduceerd volgens een oude traditie. Het glooiende heuvellandschap tussen de Bodensee en het Säntis-massief is begroeid met gezond, voedzaam gras met vele kruiden. Dit levert de optimale basis voor de natuurlijke rauwe melk waarmee Appenzeller®-kaas wordt gemaakt. Het traditionele kaasmakersambacht is in het Appenzellerland een zorgvuldig in stand gehouden en nog steeds levendig gebruik, net zoals strijkmuziek, Talerschwingen en landelijke schilderijen.
Het geheime kruidenmengsel
Het strikt afgebakende productiegebied garandeert de authenticiteit van deze pittige kaasspecialiteit: Appenzeller® mag uitsluitend in de kantons Appenzell Innerrhoden en Appenzell Ausserrhoden en in bepaalde delen van de kantons St. Gallen en Thurgau worden geproduceerd volgens het overgeleverde recept. Zijn unieke, pittige smaak dankt de kaas aan de liefdevolle, ten minste drie maanden durende behandeling met de zogenaamde ‘Kräutersulz’, een kruidenmengsel waarvan de samenstelling een streng bewaard geheim is. Het kaaslabel op de onderzijde van elk kaaswiel staat borg voor de eersteklas kwaliteit.